Çocuklarda Kabızlık Nasıl Geçer

Zor ve sert yapıla dışkılamaya kabızlık olarak adlandırılmaktadır. Küçük çocuklarda bağırsak sistemleri çok değişkenlik göstermektedir; kimi çocuk kakasını günde 2 kez yaparken, kimi çocuk da 2-3 günde bir yeni yapabiliyor. Hep aynı şekilde kakasını yapan bir çocuk 2-3 günde bir de yapsa kabız oluğu anlamına gelmez. Dışkının kıvamı sert değilse de, birkaç günde bir yapılması kabızlık değildir. Çocuklarda görülen kabızlığın mutlaka önemsenmesi ve kesinlikle üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu unutmamalarının altını çizmek isterim
Çocuklarda kabızlık bir tanıdan ziyade bir belirtidir aslında. Onun için kabızlık çocuklarda mutlaka önemsenmeli ve üzerinde durulması bir konu. Çocuğunuzda uzun bir süre kabızlık durumu meydana gelmişse bu bir tanıdan ziyade çocuğunuzda herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu belirtiler normal dışkılanma ince bağırsağın uç kısımlarını ve kalın bağırsağı ilgilendiren bağırsak hareket bozukluğu dışkının içerden ve kendiliğinden meydana gelen sorunları söyleyebiliriz.
Çocuğunuzun kabızlık sorununu tedavi etmedikçe altını ıslatma gibi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Ayrıca da kabızlık sorunu çocuğunuzda iştahsızlık sorununu da ortaya çıkarabilir ve bu durum büyümeyi de olumsuz etkileyecektir.
Kabızlık sorunu yaşayan çocuğunuzda tuvalet alışkanlığı geliştirmenizi öneririz. Çocuğunuzu günde 2 defa aynı saatlerde düzenli olarak tuvalete çıkmasını sağlayarak ve böylelikle dışkılama için çocuğun gayret etmesini sağlayabilirsiniz. Kabızlık sorunu yaşayan çocuklarda dışkılama yapması için baskı asla yapılmamalıdır. Bunun yerine çocuğunuzun bol bol su içmesine ve lifli gıdaları tüketmesine önem vererek dışkılanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Sayrıca da sebze ve meyve ağırlıklı yemelerine ağırlık verebilirsiniz. Çocuğunuz kabızlık sorunu yaşıyorsa kesinlikle ekmek olarak da kara ekmek tercihiniz olmalıdır.